Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Száz Forint (1946)

szaz forint 46 a kszaz forint 46 b k

szaz forint 46 aszaz forint 46 b 

100 FORINT (SZÁZ FORINT)

Keltezés: BUDAPEST, 1946. ÉVI JÚNIUS HÓ 3-ÁN

Méret: 158 x 72 mm

Papír: fehér, vízjeles

Szín: kék

Vízjel: ferdén haladó párhuzamos vonalak között elhelyezett MNB betűjelzésből és ezek között tölgyfalevél és makk alakú rajzokból áll.

Tervezte: Horváth Endre

Rajzolta: Reck István

Tollrajz: Füle Mihály, Nagy Zoltán

Előállítási technika: ofszetnyomás

Forgalomba hozva: 1946. 08. 07-én

Forgalomból kivonva: 1951. 05. 01-én

Előoldal bankjegyképe: színe sötétkék; rajza alul és felül egy-egy guilloche mintákból képzett lécből, a bal oldalon pedig a léceket összekötő keretből áll. A keretben sarlót tartó nő arcképe látható. [Modell: Tőkés Jánosné, született Várszegi Gizella, pénzjegynyomdai dolgozó.] A közepén sárgászöld színben a magyar címer, a jobb oldalon pedig piros színű guilloche rozetta és annak közepén "100" értékjelzőszám látható.

Hátoldal bankjegyképe: sötétkék színű, rajza alul és felül két guilloche lécből áll, ezeket ovális alakú mező kapcsolja össze, melyben kalapácsot és egy búzakalász-csokrot tartó kéz rajza látható.

Guilloche minták a bankjegyeken:
A cikloidális és Lissajou görbék látványos, bonyolult szövevényességű alakzatai érdekes gyakorlati alkalmazást nyernek az un. guilloche technikában. A XVII. századtól kezdődően mind finomabb kidolgozású, gépi minták eleinte ékszerek, drága fegyverek, dísztárgyak felületeit ékesítették, majd a bankjegyeknél és más, hamisítás ellen védeni szándékozott nyomtatványoknál (bélyegek, részvények, kötvények) is jól használhatónak bizonyultak.
A Magyar Nemzeti Bank 1922-ben alapította a hazai Pénzjegynyomda RT jogelőd vállalatát; 1923-25 között épült a vállalatnak ma is otthont adó Markó utcai üzeme.
Az első világháború végére tökéletesen elértéktelenedő koronát felváltó pengő bankjegyeinek megtervezésében és gyártásában a vállalat szakemberei 1926-29 között igen komoly fejlesztést végeztek. A második világháború után bekövetkezett – a történelemben a legnagyobb – infláció a nyomdától minden korábbinál intenzívebb munkát követelt. A napról napra megjelenő, irreális címletű bankjegyek tömeggyártása után a forint megtervezése és előállítása 1946-ban kezdődött meg. A Pénzjegynyomdában őrzött, védett műszaki emlék az egykori német Natherny cég gyártmánya, vélhetőleg az 1900-as évek elején készült, és sok évtizeden keresztül állította elő pengő, majd forint bankjegyeink, a békekölcsön jegyek, postabélyegek, stb. nyomólemezein a biztonsági és díszítő mintázatokat. A tengelyek, hengeres és kúpos fogaskerekek, fogasléc, csiga-és csavarkerék hajtások, menetes orsók rendkívül bonyolult rendszere több, forgó és haladó mozgás alkalmasan egybehangolt összetételével állította elő a rézlemez vékony viaszrétegét karcoló tű pályáját.
A matematikailag szabatos, periodikus függvényminták alakját és méreteit a gép megannyi beállítási lehetősége biztosította. A cserélhető fogaskerékkészlet különféle darabjait a megfelelő tengelyekre szerelve, a szabályozó csavarorsókat más-más értékekre beállítva az összetevő mozgások pályasugarai, haladó és forgási szögsebességei változtak. Ezzel a sáv- és rozettaminták formái és vonalsűrűségei módosultak. A mai kulcsmásoló gépekhez hasonló módon, egy mesterdarab letapintásával feliratokat is lehetett a rézlemezre vinni. A gépen több hónapos munkával készült el egy nyomólemez: a gilosminták pontos alakját ugyanis nem lehet szabatosan előre megtervezni. A beállítási paraméterek igen kis módosításával a rajz alakja és méretei nagymértékben változnak. A sok évtizeden keresztül használt gépet két-három szakember ismerte és kezelte: ők szakmai titkaikat egy-egy tehetséges utód betanításával, nemzedékről nemzedékre adták tovább. Ma a Pénzjegynyomda régi gépén hajdan még dolgozó utolsó gilosőr sem él már.

Állapot:        T 2-3 (összességében jó tartású példány) 

Ár:                 A tétel elkelt!

 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

strong

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés