Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Régi pénz Régi pénz: érmék I. Ferenc József látogatása Debrecenben 1890 (emlékérme)

I. Ferenc József látogatása Debrecenben 1890 (emlékérme)

ferenc jozsef latogatasa debrecenben a k emlekeremferenc jozsef latogatasa debrecenben b k emlekerem

ferenc jozsef latogatasa debrecenben a emlekeremferenc jozsef latogatasa debrecenben b emlekerem 

I. Ferenc József császár apostoli király látogatása emlékére

Debrecen 1890 szeptember 12.

 

Anyaga: Ezüst

Előlap: Ferenc József jobbra néző mellképe. Köriratban: I. Ferencz József császár apostoli király látogatása emlékére

Hátlap.: Debrecen város címere. Köriratban: Debreczen 1890 szeptember 12.

 

Sign.: Löfkovits A.

 

Löfkovits (Lefkovics) Arthur.

A debreceni múzeumügy és egyben a debreceni kulturális élet jelentős éve 1902 volt. Ekkor jelent meg Löfkovits Arthur (1863–1935) ötvös, ékszerész, műgyűjtő a Debreceni Műpártoló Egyesület 1902. október 26-i közgyűlésén tett nagyszerű adományával. Városi múzeum céljára felajánlotta közel 2500 darabos magángyűjteményét. Gondoskodott arról is, hogy ezt a gyűjteményt tovább lehessen gyarapítani. Ennek érdekében tíz éven keresztül évi 500 korona kifizetését is felvállalta. Gazdag gyűjteménye régiségeket, érmeket, műtárgyakat és ásványokat tartalmazott. Löfkovits adománya végre elérte célját. Gyűjteményét kiegészítették a város birtokában lévő régiségekkel és a Párizsi Világkiállításon bemutatott, Debrecen környéki néprajzi tárgyakkal. Hamarosan elkezdték az anyag nyilvántartásba vételét és kiállításra való előkészítését. Így éppen a magyar múzeumügy 100. évében alakulhatott meg a Városi Múzeum Debrecenben. A megnyitásra azonban még várni kellett néhány évet. A városi közgyűlés természetesen nagy örömmel fogadta Löfkovits Arthur nagylelkű felajánlását. Közgyűlési határozatban mondták ki, hogy a múzeumnak helyet adnak, megnyitják és fenntartásáról gondoskodnak. A múzeumi teendők ideiglenes ellátásával Löfkovits Arthurt és Péter Gábor vásárfelügyelőt, amatőr régészt bízták meg. Az 1904-ben megalakított múzeumi bizottságnak már tagja volt Zoltai Lajos is, mint segédlevéltáros. A Múzeumok és Könyvtárak Országos Felügyelősége is támogatta és pártfogolta az új alapítású múzeumot. A debreceni Városi Múzeum a nagyközönség számára 1905. május 22-én nyílt meg, a Csokonai Vitéz Mihály halálának 100. évfordulójára emlékező ünnepség keretében. Az első múzeumi termek a Gazdasági Akadémia (a mai Füvészkert utcai iskola) emeletén nyertek elhelyezést. Még ebben az évben, 1905 őszén elköltözött innen a Városi Múzeum. Az új ház a Hatvan utca 23. alatti, Csokonai egykori szülőháza helyén álló épület volt. Ezt a házat a város vásárolta meg 72 ezer koronáért a Kereskedelmi és Iparkamarától. A várost a vásárlásnál a kegyeleti okok mellett a művelődési, kulturális indokok is vezették. Így az épületben a Városi Múzeumon kívül helyet kapott a Csokonai Kör és a Gönczy-egyesület is. Az úgynevezett Csokonai-házban újra megnyílt Városi Múzeum első kiállításán a fennmaradt fényképek és leírások szerint a múzeum minden tárgya szerepelt. Érdekesség, hogy eleinte maga az adományozó, Löfkovits Arthur látta el a felügyeletet a kiállításon, de ő volt az új intézmény vezetője is. A Városi Múzeum teremőrökként volt 1848-as honvédeket alkalmazott. Ők 1848-as honvédegyenruhában látták el feladataikat.

 

Debrecenen, a Piac utca 38. számú ház földszintjén volt Löfkovits Artur órás és ékszerész üzlete. Szabó Lőrinc versbe foglalta elemista korából származó élményeit, melyek Löfkovits üzletéhez kötődnek. Löfkovits önzetlensége és városszeretete óriási volt. 1902-ben 3500 darabból álló erdélyi régészetilelet- és éremgyűjteményét ajándékozta a városnak, megvetve ezzel a múzeum alapjait, melynek 10 évi törlesztéssel még 5000 koronát is adott gyűjteménygyarapítás célra.

 

 

Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   1890

Ár:                  A tétel elkelt!   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket!



 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél










Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés