Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Kézirat Michel Gyarmathy (Ehrenfeld Miklós) (kézirat)

Michel Gyarmathy (Ehrenfeld Miklós) (kézirat)

michel gyarmathy kezirat 01 k

michel gyarmathy kezirat 02 k

michel gyarmathy kezirat 03 k

michel gyarmathy kezirat 01michel gyarmathy kezirat 02michel gyarmathy kezirat 03 

Michel Gyarmathy (1908-1996)

 

Michel Gyarmathy, szül. Ehrenfeld Miklós, 1908 január 23-án, Balassagyarmaton, elhunyt 1996 október 30-án Párizsban.

 

Rendező, díszlet- és jelmeztervező. Apja, Ehrenfeld Saul, sajtüzem tulajdonosa volt Balassagyarmaton. Édesanyja, Brack Mária. A Balassi Gimnáziumban végzett, majd Budapestre került. Az Iparművészeti Főiskolán folytatott keramikus, majd grafikus, később szcenográfus szakon tanulmányokat. 
Az első állomás pályáján a Király Színház volt, ezt követően a Fővárosi Operettszínházban, a Budai Színkörben és a Városi Színházban működött, elsősorban a zenés szórakoztató színházak, műfajok rendezése és szcenográfia feladatai érdekelték. Nevéhez fűződik például Fényes Szabolcs operettjének, a Mayának a látvány- és díszlettervének az elkészítése is.
 Ekkoriban, Honthy Hanna javaslatára változtatja meg nevét ("ezzel a névvel nem fogsz tudni érvényesülni") és szülővárosa után a Gyarmathy E. Miklós nevet veszi fel.

 

1933-ban Párizsban telepedett le, ahol Párizs egyik legrégibb és legnevezetesebb revűszinháza, a Folies Bergere művészeti igazgatója, rendezője és jelmeztervezője lett.
 Nevéhez fűződik a színház aranykora. A legnagyobb név Josephine Baker volt, akit 1936-ban New Yorkból hívott meg Paul Derval igazgató.

 

A revűműsorok mellett fellépett itt Mistinguett, Maurice Chevalier, Charles Trenet, Fernandel. Jean Gabin utoljára ezen a szinpadon énekelt halála előtt.

 

Szcenográfiai művészetére a kiváló rajztudás, gazdag színhasználat, ízléses dekorativitás jellemző.

 

1961-től ő rendezte Las Vegasban a Paris-Folies revüelőadásokat is.

 

Legendásan ragaszkodott magyarságához, szülővárosához, és ennek számos jelét adta, leglátványosabban a színpadon. Hosszú éveken keresztül műsorának végére egy magyar programbetétet illesztett, egy magyar esküvőt, amelynek jelenetei a Mátyás templomban és Balassagyarmaton játszódtak. Egy díszes transzparensen a város neve volt olvasható és az Isten hozott, legvégül pedig az énekesek a Himnuszt énekelték, magyarul.
 1970-ben Párizsban saját verseskötetet ad ki, Mosolyok és könnyek címmel, amelyben feleleveníti gyermekkori emlékeit.

 

1984-ben látogat először Balassagyarmatra. Erről így emlékezik:
"Mindennél meghatóbb volt számomra az a pillanat, amikor leszálltam Balassagyarmaton a vonatról, s megláttam a város nevének föliratát. Ötvenegy év óta nem jártam ott. Féltem, hogy sírva fakadok. Buta voltam, hogy ilyen sokáig húzódoztam a viszontlátástól. Az utcán rengeteg nép várt, nyíltak az ablakok, onnan üdvözöltek. Ezt a napot sosem felejtem el."
A városban ünnepélyesen fogadják, elmegy volt gimnáziumába is, azonban hivatalos elismerést a várostól nem kap.
Az akkori emlékidézők szerint a kitüntetése azon bukott meg, hogy az általa gyakorolt művészet túl könnyűnek találtatott (hogy ne idézzük eredetiben az akkori vulgáris kifejezést).
 Bár szülővárosában nem kapott, de állami kitüntetést kultúraközvetítéséért átvehetett.

 

1996-ban Párizsban halt meg. Végakarata szerint, édesapja Ehrenfeld Saul mellé helyezték végső nyugalomra, 1996 november 14-én.

 

2008 október 14-én a Balassagyarmati Honismereti Kör szervezésében emlékeztünk meg születése 100. évfordulójáról.

 


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   

Ár:                  10 000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés