Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Kézirat Szapáry Gyula által aláírt miniszteri fogalmazvány

Szapáry Gyula által aláírt miniszteri fogalmazvány

szapary gyula altal alairt  miniszteri fogalmazvany 1 a k 

szapary gyula altal alairt  miniszteri fogalmazvany 1 aszapary gyula altal alairt  miniszteri fogalmazvany 1 b 

"Magyar királyi pénzügyminiszter" fejléces, százazbélyegzővel ellátott paoírján íródott miniszteri kinevezési fogalmazvány "ifj. Móricz Lajos pénzügyministeriumi kezelési gyakornokjelölt Úrnak"Gróf Szapáry Gyula miniszter sajátkezű aláírásával.

 

Gróf szapári, muraszombati és szécsiszigeti Szapáry Gyula (Pest, 1832. november 1. – Abbázia, 1905. január 20.) politikus, Heves és Külső-Szolnok vármegye főispánja, miniszter, Magyarország miniszterelnöke.

 

Szapáry József gróf, udvari tanácsos és báró Orczy Anna fia. Már egyetem alatt Heves és Külső-Szolnok vármegye szolgálatában állt, s annak gazdasági egyesületét vezette. Jogi tanulmányainak befejezése után a vármegye törvényhatóságát szolgálta, 1860-ban annak első alispánja lett. A felirati párt híveként kapott képviselői mandátumot 1861-ben és 1865-ben. Összesen kilencszer volt képviselő, 1867-től vármegyéje főispánja is. 1869-től belügyminiszteri tanácsos, 1870-től a Közlekedési Minisztérium államtitkára. Széll Kálmán visszalépése után a Tisza Kálmán vezette kormányban elvállalta a pénzügyi tárcát, s ebben a pozíciójában nagy érdemei voltak a magyar államháztartás konszolidációja terén. Szintén az ő érdeme az első járadék-konverzió is. Később egy ideig vezette a közlekedési tárcát is, 1889-től azonban már fölművelésügyi miniszterként szerepel.

 

Tisza Kálmán lemondása után, 1890. március 15-én Ferenc József Szapáryt bízta meg a kormányalakítással. E kormányban olyan nagy nevek szerepeltek, mint Wekerle Sándor, Szilágyi Dezső, Baross Gábor és Csáky Albin. A Szapáry-kabinet törvénybe iktatta a közigazgatás államosítását. 1892. november 21-én távozott kormányfői posztjáról, s nem is szerepelt aktívan a politikában 1894-ig. Ekkor szakított a szabadelvű párttal, és az (első) Wekerle-kormánnyal, majd egyházpolitikai javaslatokat nyújtott be. 1900-ban elnyerte a tárnokmesteri méltóságot, s 1904-ben a Hitelbank elnökéül választotta.

 

Címei összegezve:

 

Szolnok vármegye gazdasági egyesületének elnöke 1867-ig
Heves és Külső-Szolnok vármegye első alispánja 1860-tól, majd főispánja 1867–69-ben
a felirati párt országgyűlési képviselője 1861-ben és 1865-ben
belügyminiszteri tanácsos 1869-től
közlekedési minisztériumi államtitkár 1870-1871
belügyminiszter 1873-75
pénzügyminiszter 1878-87 (közmunka- és közlekedésügyi miniszter is 1880. április-június)
földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi, majd földművelésügyi miniszter 1889-1890
miniszterelnök 1890-92 (egyidejűleg belügyminiszter is)
tárnokmester 1900-tól
a Hitelbank elnöke 1904-tőlNyelv :            Magyar  

Megjelenés :    1880. július 5.

Ár:                  12 000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés