Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Fotográfia Veszprém. Tűztorony

Veszprém. Tűztorony

Veszprém. Tűztorony [1933]

 A barokk tűztornyot, régebbi nevén vigyázó tornyot egy középkori bástyatorony maradványaira építették Tummler Henrik tervei szerint 1811-ben. A torony 1814-ben kapta a ma is látható, 48 méter magas, jellegzetesen barokk toronysisakot és kovácsoltvas korláttal ölelt körerkélyét. Ekkor került rá a magyar címert formázó csúcsdísz is. A csúcsdísz alatti rézgömbben emlékiratot helyeztek el, amely dokumentálta a város XIX. század eleji életét, de megörökítették benne az építésben részt vállaló mesterek nevét is. 

A második világháború után a csúcsdísz helyére vörös csillagot helyeztek. Ezt az 1956-os forradalom idején eltávolították, ám az egy évvel később újra visszakerült - és ott is maradt egészen a rendszerváltozásig, 1989 tavaszáig. A torony zenélő szerkezetét is ekkor újították meg: az óramű azóta óránként Csermák Antal veszprémi zeneszerző hangulatos verbunkosát játssza.

Mérete: 6,5 x 8,8 cm

Ár:   1.000 HUF

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

 

 

 

 

 

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés