Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Kelet varázsa

kelet varazsa 2

Germanus Gyula: Kelet varázsa

 

Amikor a Magvető Kiadóvállalatnál Kelet varázsa címen sajtó alá bocsátom a régebben megjelent és teljesen elfogyott A félhold fakó fényében és Kelet fényei felé című két könyvemet egy kötetben, emlékeim ködfátyolán át fel-feltűnik ifjúságom sok ábrándja, álma, és naplóm elsárgult lapjairól rám mered kezem írása: a kínzó kíváncsiság, a bizonytalan jövőtől való félelem, a mindent megértés akarata, a lírai hangulat szülte német és latin nyelvű költemények, filozofikus elmélkedések és szigorú önbírálatok egyveleges sorozata. Előkerül önképzőköri előadásom Berlioz zeneszerzőről és a Tüzérhadnagy című kis történelmi regényem szépen bekötött, figyelmes betűkkel rótt írása, majd az óriási halmazból nagy fáradság árán kerülnek elő a régi levelek: Goldziher Ignác, Vámbéry Ármin - professzoraim magyar és angol nyelvű levelei, amelyek buzdító sorokat tartalmaznak. Párizsból az emigrált Ahmed riza török nyelven hozzám írt több levele, aki 1908-ban meglátogatott Londonban, és két napon át bizalmasan beszélgetett velem. Néhány hónap múlva kitört a török forradalom, és Ahmed Riza az emigrációból hazatérve az új török parlament szenátusának elnöke lett. Régi titkos barátaim: Enver, Dsemál, Dsávid, Mahmúd Sevket, Talaat az új Törökország vezetői lettek, és a régi szeretettel ölelték meg ismét Konstantinápolyban hajdani diák, magyar barátjukat. Őrzöm azt a török tezkeré-t, belföldi útlevelet, amellyel Konstantinápolyból - fogságom után - Kisázsiába menekültem. Bécsi, lipcsei diákéletem emlékei feltolulnak bennem, mint a múlt árnyai, azután londoni éveim, és angol nyelvű tudományos cikkeim.

 

Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Magvető Könyvkiadó, 1975

Kötésmód :     vászonkötés, papírborító

Oldalszám :    597

Ár:                  800 HUF   

 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés