Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Magyarország és Erdély I-III.

mo es erdely 1

mo es erdely 2mo es erdely 3mo es erdely 4

Magyarország és Erdély I-III.

 

Ez a kiadás Hunfalvy János-Rohbock Lajos "Magyarország és Erdély eredeti képekben" I-II-III. kötetének hasonmás kiadása. A kísérőfüzet tanulmányait Véber Károly és Rózsa György írta.

 

1856 és 1864 között jelent meg a németországi Darmstadtban a XIX. századi illusztrált magyar topográfiai irodalom egyik főműve, a Magyarország és Erdély eredeti képekben. Rajzolta Rohbock Lajos. Történelmi és helyirati szöveggel írta Hunfalvy János. Kiadja és nyomtatja Lange Gusztáv György, Lauffer és Stolp bizománya Pesten, szól a hosszú cím. A nyomtatás valójában I. G. Schmittnél történt Darmstadtban.

 

A könyv eredetileg folytatásokban jelent meg. Bár havi 1 füzetet terveztek 8 oldal szöveggel és 3 képpel, a megjelenés menete nem volt teljesen egyenletes. Voltak évek amikor kétszeres mennyiség és mások amikor kevesebb jelent meg.
Az első a teljes történelmi Magyarországot bemutató képeskönyv kezdeményezője, szerzője, megalkotója egy akkor fiatal tudós Hunfalvy János volt. Az ő érdeme a korszerű magyar földrajztudomány megteremtése is. A Magyarország és Erdély eredeti képekben is részben népszerűsítő, felfedező szenvedélyének köszönheti születését. Azt akarta, hogy kortársai lássák, ismerjék és szeressék a földet, amelyen élnek, amely a hazájuk.

 

A mű elkészítéséhez Hunfalvy beutazta az egész országot. Leírásai arról tanúskodnak, hogy számos helyszínen megfordult.

 

A Hunfalvy-Rohbock a XIX. századi Magyarország nagy képeskönyve, panorámája. A több mint 200 metszet híven őrzi az ország egykorú képét. Nemcsak a látványt örökíti meg, de a történeti, helytörténeti ismeretek gazdagságát is kínálja.

A Darmstadtban kiadott eredeti mű végleges formájában 2 szakaszra oszlik: az első és második kötet Magyarországot, a harmadik Erdélyt mutatja be. Az első kötet 1856-ban jelent meg, 292 lapon 38 képpel, a második kötet 1860-ban 427 lapon 111 képpel, míg a harmadik kötet, az Erdélyt bemutató 1864-ben 135 lapon 55 képpel.

 

A metszetek nagy részének a formátuma fekvő, a kép alatt a címet magyarul és németül is olvashatjuk, balra a rajzoló, jobbra a metsző neve látható. A képek többségének rajzolójaként, festőjeként Ludwig Rohbock nürnburgi művész neve szerepel, akit sok németországi acélmetszet kiadó is szívesen foglalkoztatott. Képei szolgálnak az illusztrációk előképéül.

 

Mivel a címben is a képek nagy hangsúlyt kapnak, valószínűnek látszik, hogy a képanyag előbb keletkezett a szövegnél. A képek rajzolói és metszői mind németek, így a Németországtól távoli területek beutazása, amihez az útitervet Hunfalvy készíthette, nem volt olcsó dolog, nehezen lehetett megismételni és az acélmetszetek elkészítése is hosszú időt vett igénybe, valószínű, hogy az eredeti rajzok, vízfestmények nem a kiadási dátumok idején, hanem jóval korábban készültek.

 

Tartalom

 

Az I. kötetből:

 

Buda és Pest
Fóth
Gödöllő
Besnyő. Aszód. Hatvan.
Kecskemét
Czegléd
Csepel és Ráczkeve
Kalocsa
Érd vagy Hamsabég
Solymár
Török-Bálint és Torbágy
Vácz
Vissegrád és Nagy-Maros

 

A II. kötetből:

 

Esztergom
Tata és Komárom
Nagy-Győr
Pannonhalma
Pozsony
Nagyzombat
Rosnyó
Kassa
Pécs és környéke
Miskolcz és környéke
Eger és vidéke

 

A III. kötetből:

 

Kolozsvár és környéke
Torda
Thoroczko és Nagy-Enyed
Maros-Újvár és Gerend
Gyula-Fejérvár
Csetátye. Detunáta. Nagyág.
Nagy-Szeben
Brassó
Segesvár
Maros-Vásárhely

 

Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Európa Könyvkiadó, 1987

Kötésmód :     aranyozott bőrkötés, papírtok

Oldalszám :    292+427+135

Ár:                  10 000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés