Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Antikvár könyvek Antikvár természettudományi könyvek Dr. Gólem - Útmutató az orvostudományhoz

Dr. Gólem - Útmutató az orvostudományhoz

dr golem

Harry Collins: Dr. Gólem - Útmutató az orvostudományhoz

 

A zsidó mitológia alakja, a gólem ember alkotta, agyagból és vízből gyúrt, lélekkel felruházott lény, amely nem ismeri sem erejének, sem tudatlanságának mértékét. Akárcsak a tudomány és a technika, Harry Collins és Trevor Pinch előző kötetének témái, az orvostudomány is ilyen gólem, és Dr. Gólemet sem hibáztathatjuk botlásaiért - hiszen ezek végül is a mi botlásaink. Alapvetően jó szándékú, a vele kapcsolatos gondok esetlenségéből erednek.
Ez a kötet az orvostudomány egy-egy rejtélyét, bonyolult kérdését boncolgatja, végigkalauzol minket a tudományos kutatás szükségszerű útvesztőin, és megállapítja pályájának hirtelen kanyarait. A szerzők az orvostudomány ellentétes oldalai közötti feszültséget vizsgálják: egyszerre tudomány és támaszunk; egyéni érdekek állnak szemben csoportérdekekkel; és a rövid távú haszonra törekvés ellentétes, a hosszú távon elérhető eredményekkel. A Dr. Gólem arra a kérdésre igyekszik választ adni, mit tehetünk az orvostudomány esendőségével szemben, és minket is arra késztet, hogy kritikusabban fogadjuk a magyarázatokat és leírásokat, amelyeket az orvostudomány kínál. A szerzők nyolc fejezetben egy-egy példát tárnak elénk a modern orvostudomány működéséből. Szólnak a mandulaműtét gyakoriságáról, a placebohatásról és a véletlenszerűen választott alanyokon, kontrollcsoporttal végzett vizsgálatokról, az álorvosokról, az újraélesztésről, arról, hogy mennyire hatásos a C-vitamin a rák elleni küzdelemben, a krónikus fáradtság szindrómáról, az AIDS gyógymódjairól és a védőoltásokról. Mindvégig arra emlékeztetik az olvasót, hogy az orvostudományt egyszerre két szempontból, a társadalmi és a gazdasági környezet viszonylatában kell szemlélnünk. Ezt szerintük az mutatja leginkább, hogy időtlen idők óta folyik a küzdelem az egyensúly megteremtéséért: például azért, hogy sokak egészségét megőrizhessük, védőoltásokat alkalmazunk. Fontos, hogy ezt ne a kevesek kárára tegyük, azokra is gondolnunk kell, akiknek nem használ, sőt, árt az oltás.
Egy olyan korban, amikor címlapokon szerepel, ha meghal egy kutatási alany, ezért nem fejeződhet be egy klinikai vizsgálat, vagy napvilágra kerülnek az őssejtkutatás irányelvei, a Dr. Gólem úgy ad időszerű elemzést az orvostudomány korlátairól, hogy sosem feledkezik meg erősségeiről. 

 

Tartalom

 

Előszó és köszönetnyilvánítás 7
A medicina: tudomány és támasz 13
Valami hiányzik legbelül - A placebohatás 32
Színlelt valóság - Álorvosok 50
A mandula - Diagnosztizálás és kételykezelés 77
Alternatív gyógyászat - A C-vitamin és a rák esete 102
Menedzserbetegség, fibromialgia és más vitatott betegségek 133
Dacolva a halállal - Az újraélesztés (CPR) 156
Az AIDS-aktivisták 179
A védőoltások és a szülői jogok - Kanyaró-mumpsz-rubeóla (MMR) és szamárköhögés 209
Még egyszer a főbb témákról 236
Jegyzetek 257
Irodalom 267
Név- és tárgymutató 272


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Scolar Könyvkiadó, 2007

Kötésmód :     kartonkötés, papírborító

Oldalszám :    277

Ár:                  1200 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés