Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Magyarország nevezetes fái

mo nevezetes fai 01

mo nevezetes fai 02mo nevezetes fai 03 

Balogh András: Magyarország nevezetes fái

 

Magyarországon ma is élnek ősi fapéldányok, melyeknek élete évszázadokra nyúlik vissza. Mint lassú órák, melyek növekedésükkel mérik az időt, évszázadok óta növelik évgyűrűiket és formálják lenyűgöző szépségű ágaikat.
Egy fa beszédes képe múltjának, és hangsúlyoznunk kell életének történeti jellegét. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy a fa fejlődése során főbb vonásokban megismétli fajának történetét, de a történeti jelleg a felnőtt egyed életében is érvényesül. A fa csak a környezetével való százszoros kölcsönhatásban válik élő egyéniséggé. Alakját számtalan tényező befolyásolja, mint például a szél, a fény, a villám, és mindez külső megjelenésén is nyomot hagy. Alakja tehát nemcsak fajának, de egyszersmind egyedi életének és sorsának a kifejezője is.
Emellett ezek a fák gyakran események színtereivé válnak. Nevezetes emberek emléke fűződik hozzájuk. Történetüket a nép a regék és mondák világához hasonlóan őrzi és alakítja. A fákhoz fűződő históriák gyűjtésekor nem a történeti hitelesség, inkább a kultúrmegnyilvánulás érdekessége a kiválogatás szempontja. A fákról szóló történetek ugyanis hajlékony vonalként kísérik a társadalomban és a világnézetben végbemenő alaklást. Rajtuk keresztül bepillanthatunk egy-egy kultúrkor mélyére. Ezekben a históriákban sok a példálózás, s csaknem törvényen kívül helyeződik bennük az idő. Ritka eset - s ilyenkor éppen az teszi érdekessé ezeket a történeteket -, hogy megfelelnek a valóságnak.
A fák rendkívül hálás rajzi motívumok. Mintegy kicsontosodott vázai a természet erőinek, mindannak, ami a világot láthatatlanul is átjárja.
Kifejezői lehetnek gyengeségünknek, erőinknek és vágyainknak, beszélni lehet általuk fiatalságról, dicsőségről, álmodozásról vagy letörtségről, szomorúságról és tragédiáról.
Kiapadhatatlanok színben és formában. Jelképei a megújuló életnek, a természetben uralkodó rendnek és ritmusnak. Helyhezkötöttségükben a biztonságot, az állhatatosságot jelentik. Árnyaikkal körülölelik a teret, befogadják a madarakat. Milyen csodás, méhek és bogarak zenéje közben rajzolni alattuk! Mennyi csend, mennyi nyugalom árad belőlük - ezekből a matuzsálemi kort megért szelíd óriásokból.
Néha félelmetesek, amint üszkös karjaikat az ember felé meresztik. Csonkjaik, mintha figyelő szemek volnának, mozdulatlanul néznek az emberre. Ilyenkor olyanok, mint az igézet - mint az átok -, mely földhöz szögezte túlságosan is hosszúra nyúló életüket.
Többnyire az ország legszebb helyein állanak. A vidéket messze karakterizálják és uralják. A táj mintegy sűrítve jelentkezik bennük. Hársak, tölgyek, szilfák és gesztenyék. Ősi példányaik éppúgy hozzátartoznak hazánk igazi arculatához, mint azok a történetek, melyeket a nép köréjük szőtt.
Nem tudok szebb úti programot elképzelni, mint sorjában felkeresni ezeket az öreg fákat - és tanulságosabb vizsgálódást, mint a hozzájuk fűződő históriák tanulmányozását.

 

Tartalom

 

Képek jegyzéke
Szelídgesztenye a kőszegi Király-völgyben
Szelídgesztenye a kőszegi Király-völgyben
Tölgyfa Zsennyén.
Hársfasor Nagycenken
A nagycenki fasor egyik öreg hársfája
Hársfa Sopronhorpácson
Zrínyi-hárs Nagykanizsa mellett
Törökmogyoró Romhányban, a Lókos-patakból délre eső dombtetőn
Lycium a debreceni Nagytemplom mellett
Szilfa Balatonakarattyán (Rákóczi-emlékfa)
Beethoven-nyárfa Martonvásáron
Különös növésű szilfa a martonvásári parkban
Kont-fa Héderváron. Nyárfa
Tápéi nyár
Erkel-fa Gyulán. Mezei juhar, a vár melletti parkban
Balogh-fája Szekszárdtól délre, a Csatári-patak partján
Petőfi-tölgy Dömsödön
Arany tölgyei a Margitszigeten
Tölgyfa Héderváron a középkori kápolna mellett
A hédervári tölgyfa a kápolna felől nézve
Hársfa a jósvafői református templom mellett
Diófa Leányfalun, Móricz Zsigmond házának kertjében
Évszázados hárs Boldogkőváralján
Törökkori feketeeperfa
Jegenyék a badacsonyi hegyoldalban
Törökmogyorófák a martonvásári parkban
Mágyás király tölgyfája Kismaroson
Akácfa Széphalmon a Kazinczy-mauzóleum mellett
Platánfa az egri strandon
Japánakác a budai Vár déli rondellájánál
Tiszafa Szigligeten az írók alkotóházának parkjában
"Basafa". Tölgy Nagykőrösön


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Mezőgazdasági Kiadó, 1968

Kötésmód :     vászonkötés, papírborító

Oldalszám :    111

Ár:                  1500 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés