Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Antikvár könyvek Antikvár társadalomtudományi könyvek Antikvár vallási könyvek Az Ószövetség teológiája I. - Izrael történeti hagyományainak teológiája

Az Ószövetség teológiája I. - Izrael történeti hagyományainak teológiája

oszovetseg teologiaja 1 

Gerhard von Rad: Az Ószövetség teológiája I. - Izrael történeti hagyományainak teológiája

 

Az "Ószövetség teológiája" olyan tudomány, amely csak a közel múltban jelent meg, sőt a bibliai tudományok közül ez az egyik legkésőbb kialakult. A következőkben röviden felvázoljuk történetét, kezdetét a XVIII. század végére, XIX. század elejére helyezve. Meg kell jegyeznünk, hogy mindeddig nem született egységes felfogás azt illetően, hogy mi is az Ószövetség teológiájának voltaképpeni tárgya. Miként is viselhetnék ugyanis egyképpen "Az Ószövetség teológiája" címet egymástól oly eltérő művek, mint E. Jacob vagy Th. C. Vriezen munkája, illetve az, amelyet e könyvben talál az olvasó. Nézetem szerint igen jellemző napjaink teológiai kutatásának helyzetére az az elmúlt húsz-harminc évben kialakult jelenség, hogy a bevezetés-tudomány és a bibliai teológia meglepő módon egyre közelebb kerülnek egymáshoz, sőt össze is fonódnak. Nincs messze az az időszak, amikor az Ószövetség teológiája egy nagyrészt irodalmi-kritikai módszerekkel dolgozó bevezetés-tudománytól nemigen vehetett át többet egyes szövegek keletkezési idejére vonatkozó kérdéseknél és különböző formai sajátosságokat érintő fejtegetéseknél. A korabeli teológia, ha több akart lenni Izráel vallásának történelmi bemutatásánál (L. Köhler), a teológia, az antropológia, a szótériológia területén bontakozhatott ki. Mindez azonban megváltozott, amikor a tudomány, Gunkelnek a bibliai kultikus szövegekkel, szertartásokkal, liturgiákkal, s kivált igen ősi hitvallási formulákkal szembesült, vagyis olyan felismerésekkel, amelyek az ószövetség teológiai értelmezése szempontjából központi jelentőségűek voltak.


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Osiris Kiadó, 2000

Kötésmód :     kartonkötés

Oldalszám :    389

Ár:                  3000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés