Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Egyházak kincsei Magyarországon

egyhazak kincsei mo 01 

egyhazak kincsei mo 02egyhazak kincsei mo 03egyhazak kincsei mo 04 

H. Kolba Judit: Egyházak kincsei Magyarországon

 

Magyarországon több mint harminc egyházi gyűjtemény őrzi ezeregyszáz éves hazánk egyházainak csodálatosan gazdag emlékanyagát, melyek az évszázadok viharai, küzdelmei során napjainkig megmaradtak. Kötetünkben ennek a gazdag tárháznak legszebb, legérdekesebb, de sokszor alig ismert kincseiből válogattunk, hogy a XXI. század emberei is megismerjék, megcsodálhassák ezeket a pompás tárgyakat. Történeti egyházaink legjellemzőbb liturgikus tárgyait - a legszebb ötvösmunkákat, textileket, valamint egy-egy különösen szép képet vagy szobrot - igyekeztünk használatuk, a szertartásokban betöltött szerepük szerint bemutatni. A könyvünkben látható relikviák mindegyike az egyházaknak a magyar művészetben betöltött óriási, mindig előremutató szerepét igazolja. Akár világi, akár egyházi személyek voltak a megrendelők, mindig a templomok gazdagítására, szépítésére törekedtek. A sok háborút átélt, de máig megmaradt kincsek - az egykori pompa töredékeként is - európai szintű magyar művészetről tanúskodnak, bárhol készültek is azok, királyi vagy főúri udvarokban, városokban vagy kis falvak helyi mestereinek a műhelyeiben. Soraikat csak gazdagította a számos, külföldről behozatott, megrendelt műkincs, elsősorban ötvösmunka. A magyar egyházi művészet kialakulását és virágzását az egyházi élet ezeréves fejlődésének, történetének rövid megismerésével kell kezdenünk. Csak így érthetjük meg a kezdetben közös, később jelentősen különböző liturgikus tárgyak létrejöttét és szerepét. Őseink már a honfoglalás előtti időben, a délorosz területeken kapcsolatba kerültek a kereszténységgel az ott hódító bizánci térítőkön keresztül. Pannóniába érve, a IX. században államot alapító szlávokkal találkoztak, akik egyrészt a Bizánchoz kapcsolódó, Cirill és Metód térítése nyomán terjedő morva egyházhoz, másrészt a Salzburg befolyása alatt álló, nyugati egyházhoz kötődtek. A magyarság a kezdeti évtizedekben a megtelepedéssel, majd különféle nyugati és bizánci területek ellen indított hadjáratokkal volt elfoglalva. Majd' egy évszázadig megőrizték ősi hitüket, de Géza fejedelem hatalomra kerülése után világosan felismerte, hogy a magyarság fennmaradásának, az ország megerősödésének legfőbb feltétele a kereszténység felvétele.

 

Tartalom


A MAGYAR EGYHÁZAK EZER ÉVE 5
A RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZ 9
A római katolikus egyház liturgikus tárgyai 12
AZ EVANGÉLIKUS EGYHÁZ 99
Az evangélikus egyház liturgikus tárgyai 101
A REFORMÁTUS EGYHÁZ 117
A református egyház liturgikus tárgyai 118
A SZERB ORTODOX EGYHÁZ 135
A szerb ortodox egyház liturgikus tárgyai 136
A GÖRÖG KATOLIKUS EGYHÁZ 155
A görög katolikus egyház liturgikus tárgyai 157
A MAGYAR ORTODOX EGYHÁZ 163
A magyar ortodox egyház liturgikus tárgyai 164
A ZSIDÓ VALLÁS 183
A zsidó vallás liturgikus tárgyai 185
Irodalom 198
Egyházi gyűjtemények 198


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Kossuth Kiadó, 2008

Kötésmód :     vászonkötés, papírborító

Oldalszám :    198

Ár:                  4000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés