Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Istenek tánca

istenek tanca

Puskás Ildikó: Istenek tánca - Rövid áttekintés az indiai vallásokról

 

India - amelyet mind földrajzi-történeti egységet ma szívesen neveznek indiai szubkontinensnek, hogy megkülönböztessék a röviden ugyancsak Indiának nevezett Indiai Köztársaságtól - Dél-Ázsia csaknem európányi félszigete. E hatalmas és változatos felszínű, éghajlatú földrajzi térség az emberré válás korai időszaka óta tanúja a történelem változásainak: 10 millió évvel ezelőtt bölcsőjében ringatta a Ramapithecusnak nevezett emberszerű ősmajmot: a paleolithikum, az őskőkor idején kisebb-nagyobb ősemberi hordák lakták, köztük a madrászi ipar művelői. A neolithikumban, vagyis az újkőkorban jelentek meg az első Indus-völgyi települések, és a Dekkán-fennsík szarvasmarha-tenyésztő népessége ekkor hagyta maga után időről időre felégetett istállótrágyahalmait. A kőrézkor, a khalkolithikum az Indus folyam síkságára és peremterületeire egy, a kortárs mezopotámiai és egyiptomi civilizációkkal egyenrangú városi civilizáció felvirágzását hozta. Az i. e. 2. évezred nagy változások kora itt is. Észak-nyugat felől új törzsek települnek Észak-Indiába, az árják, s ezzel kezdetét veszi egy hosszú asszimilációs folyamat, amelynek eredményeként megszületik mindaz, amit az utókor, etnikai hátterétől függetlenül, indiainak, indusnak nevez. A történelem színpadán újra meg újra hódítók jelennek meg, egyikük-másikuk sikerrel von befolyása alá kisebb-nagyobb területeket, mint az Akhaimenidák, miközben maguk az indiai államok is folyton változnak, alakulnak. Némelyek nyomát az indiai emlékezet homokja mihamar elfedi, mint Nagy Sándorét, mások a nagy "indiai egészbe" illeszkedve integrálódnak, mint a sakák, kusánok, fehér húnok. Óriási és virágzó birodalmak születnek (például a Maurjáké, a Guptáké), hogy kicsiny, egymással vetélkedő, a széthúzástól gyengülő államoknak adják át helyüket, de csakhamar ismét külső hódítók (arabok, törökök) jelennek meg, akik fokozatosan egy újabb nagybirodalmat, a Mughalokét hozzák létre. Még áll a Mughal Birodalom, noha belső ellentmondások feszítgetik, amikor az India az európai érdeklődés homlokterébe kerül: elsősorban portugálok, franciák és angolok vetélkednek a gyarmati uralom megszerzéséért - a végső győzelem a brit koronáké. A 19. század India-szerte antikolonialista megmozdulásokat készít elő; Mahátmá Gándhí vezetésével, példátlan küzdelemben nyeri el függetlenségét India. A függetlenségért azonban nagy árat fizet: vallási alapon több államra tagolják, s ezzel hosszú időn át fennálló feszültséggócok keletkeznek, amelyek megszüntetése ma is tényleges feladata, mert az egész szubkontinens békés és eredményes gazdasági-társadalmi fejlődésének ez a záloga.


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Gondolat Könyvkiadó, 1984

Kötésmód :     papírkötés

Oldalszám :    127

Ár:                  500 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés