Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A szociális munka története Magyarországon (1817-1990)

szocialis munka tortenete mo

Pik Katalin: A szociális munka története Magyarországon (1817-1990)

 

A szociális problémák mindig az adott társadalom szociális problémái, így mind megjelenésükben, mind a megoldás keresésében elválaszthatatlanok a társadalom történéseitől. A társadalmi változásokat mindig is leképezte az, ahogyan az emberek – a Homo sapiens sajátos tulajdonságaiból következően: embertársaik segítségével – megoldották a túlélést. Könyvünk az emberi segítségnyújtás mint sajátos szakma alakulásáról szól. Számomra a történettudomány csodás lehetősége, hogy egy hosszú ideig nem gyakorolt, sőt szükségtelennek minősített diszciplína érvei, gyakorlata, vitás pontjai, szakmai közösségeket megosztó vagy azokat létrehozó elvei sok évtized távolából, az írásbeli dokumentumok alapján feleleveníthetők. Nem vagyok történész, bizonyos, hogy a szociológiában és a szociális munkában szerzett szakmai ismereteim, módszertani jártasságom miatt nehezebben boldogultam a gazdag forrásanyaggal, mintha történészként kezdtem volna a kutatáshoz. A szociális munka – mint szakma, mint tudomány – magyarországi történetének lépéseit próbálom meg nyomon követni a fellelt dokumentumok alapján. Sajnos alig-alig találtam olyan munkákat, amelyek életszerűen, naplóformában vagy más személyes beszámolók alapján hívnák elénk szakmánk korai művelőit, pedig talán ez lett volna a legérdekesebb. Halovány visszfény egy-egy hozzászólás jegyzőkönyve valamely szakmai tanácskozáson. A szó szerinti idézetek sem pótolják, amit igazán szerettem volna: egy-egy szociális munkás életútját, szakmai töprengéseit, sikereit, kudarcait bemutatni. Az egyes korszakokat átfogó fejezetekben mindig megkísérlem bemutatni azt a társadalmi közeget, amelyben a szociális munka szerveződött, a szociális munkások dolgoztak, a legfontosabbnak látszó szociális problémákra reagálva. A komplex segítő munkát nem minden esetben nevezték szociális munkának, a segítőket sem szociális munkásnak, az elnevezések sajátosságaira rendre kitérek. A társadalmi háttér, a fontosabb szociális problémák bemutatását követően a felvetett kérdésekre adott gyakorlati válaszokat próbálom meg áttekinteni. Különös figyelmet fordítok az egyes időszakok szociális képzéseire, amelyekből a tudománnyá válás folyamán jutunk el az egyetemi szintű képzéshez. A szociális munka történetének e mérföldkövével fejezem be a munkát.

Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   2001

Kötésmód :     papírkötés

Oldalszám :    370

Ár:                  1500 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés