Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Antikvár könyvek Antikvár társadalomtudományi könyvek Antikvár pedagógiai könyvek Az erdélyi hatalomváltás és a magyar közoktatás 1918-1928

Az erdélyi hatalomváltás és a magyar közoktatás 1918-1928

erdelyi hatalomvaltas es a magyar kozoktatas

Balogh Júlia: Az erdélyi hatalomváltás és a magyar közoktatás 1918-1928

 

"Kiszámíthatatlan emigrációs következményeivel és beláthatatlan konfliktusaival e mostani román oktatási törvény az elmúlt hetvenöt esztendő legsúlyosabb támadása nemzeti nyelvünk és kultúránk ellen: kollektív jogaink megtagadásának egyenes következménye. Újabb bizonyítéka a Tőkés László által jelzett etnikai tisztogatási szándéknak és gyakorlatnak, amelyet sajátosan bizantin jellege, vértelen mivolta nullifikál. Akik ezt a sorsot szánták nekünk, jól tudják: a gyermekkor az elme álma. Egyéni és közösségi létünk folytatóit ebben az állapotban kell tehát államosítani. Egy sok évtizedes asszimilációs kísérlet fehér egereiként megtanulhattuk: akié az iskola, azé a gyermek is, minket pedig megfosztottak félezer év alatt megteremtett, európai szintű iskolai hálózatunktól is, hogy egyebekről itt most ne beszéljek. A két világháború közti években gyakorolt magyarellenes román iskolapolitika a mainak kezdeti szakaszát jelenti. Az erdélyi magyarság beolvasztásának stratégiai tervét igazolja Balogh Júlia nagy szakértelemmel és szorgalommal összegyűjtött, cáfolhatatlan tényeket felsorakoztató könyve. Az ördögi terv akkor készült, akkor kezdett működni máig hatóan. Az akkori állapot s mostani mása, egyaránt védekezésre késztet." (Sütő András, 1996. január)

Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Püski Kiadó, 1996

Kötésmód :     papírkötés

Oldalszám :    204

Ár:                  1200 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés