Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Antikvár könyvek Antikvár társadalomtudományi könyvek Antikvár néprajzi könyvek El kell menni katonának - A falusi ember és a régi katonáskodás

El kell menni katonának - A falusi ember és a régi katonáskodás

el kell menni katonanak

Soltész István: El kell menni katonának - A falusi ember és a régi katonáskodás

 

"Nem vagyok hivatásos kutató; mint újságíró, hivatásos valóságtapogató inkább, és e pályán gyakori eset, hogy a valamiről való szólás indítéka érzelmi lobbanás. Barátaim, akik természetesen tudták, hogy szoros napi munkám mellett mily területekre kalandoztam e könyv írása közben, kérdezték: hogy jutott eszembe.
Nem mondhatok mást, komolyabbat, elfogadhatóbbat, mint amit e könyv előszavában. Mindmáig őrzöm nagyanyám díszített mángorlóját. Ajándék volt az katonáskodó párjától. Faragott mángorló, rákarcolt képes üzenettel. Nagyapám naív, mellképes ábrázolata katonaruhában, babérleveles dicsőség karéjában. A szájában cigarettaféle, vagy talán szivarka, kegyes hazugságképpen: jól megyen a sorom, Erzsébet, ládd, gyöngyéletem van! De mellé olajágas, virágok feletti szárnyaló angyalt vésett, jelezve, hogy azért a vitézkedő dicsőségből immár nagyon is elég volt. sokat, nagyon sokat gondol kedves Erzsijére, várva várja már a hazatérést, amihez talán hozzásegíti a béke angyala.
Gondolatsort indított meg bennem ezer kavargással afelől, hogy mennyi, soha fel nem mérhető hatása volt a szegény emberek életére évszázadok esztendőráncaiban maga a katonáskodás: életmódjukra, életkörülményeikre, tudatvilágukra, jellemükre, érzelmi és szellemi megnyilvánulásaikra, technikai, földművelési, állattenyésztési szokásaikra, díszítő kedvükre, viselkedésükre, magatartásukra, jót és rosszat keltve bennük, ahogyan az évszázadok véres viharai nemcsak rohantak felettük, hanem rá is csaptak életükre, családjukra, múltjukra és jövőjükre, villámokat és mennyköveket zúdítva le. Nagyon érdemes ezeket az összefüggéseket bogozgatni és megmutatni belőlük a legfontosabb bizonyságokat, tanulságokat. Magam persze erre messze nem vállalkozhatom, tudós emberek kötelessége ez. Annyit tehetek csak, hogy talán éppen nagyszülői emlékem nyugtot nem hagyó ösztönzésére, szellemi kalandra vállalkozó kíváncsisággal felmutogassak tényeket, tárgyi és szellemi hagyatékokat, amelyek a nép katonaélményeihez kötődnek.
Magtárban gyűjtögetek, hogy az arra felkészültek esetleg kenyeret süssenek." 


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Zrínyi Katonai Kiadó, 1981

Kötésmód :     vászonkötés, papírborító

Oldalszám :    453

Ár:                  1000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés