Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Magyar népviseletek története

magyar nepviseletek tortenete 01

magyar nepviseletek tortenete 02 

Fél Edit: Magyar népviseletek története - Vezető a Néprajzi Múzeum kiállításához

 

A magyar népviseletek kultúránknak, jelesen tárgyi műveltségünknek legsajátosabb, legbeszédesebb megnyilatkozásai. A Néprajzi Múzeum éppen ezért választotta 1953-ban megnyitott állandó kiállítása tárgyául a magyar népviseletek bemutatását. E kiállítás leszűrt tudományos ismereteink alapján a rendelkezésre álló technikai készségek felhasználásával készült s a szakkutatók igényét csakúgy szolgálni kívánja, mint a legszélesebb érdeklődő csoportokét.
Múzeumok textil-anyaga már a második világháború előtt - számszerűségében is - igen jelentős volt (több, mint 13 000 tárgyat számlált), mégis az utolsó hat év ugrásszerű anyaggyarapodása és a hiányok tervszerű kiegészítése tette lehetővé, sőt szükségessé, hogy népviseleteink és hímzéseink-szőtteseink legkifejezőbb anyagát raktárainkból a nyilvánosság elé vigyük.
A népviselet fogalmát már többen és többször fejtegették. Györffyi István például a Magyarság Néprajzában ezt írja: "Népviseleten szorosan véve azt a viseletet értjük, melynek anyagát a nép maga termeli s a ruhát ebből az anyagból maga készíti. A népviselet egyes vidékek szerint változik, de itt aztán szigorúan egyforma és kötelező. Tágabb értelemben népviseletnek szoktuk mondani azt a viseletet is, melynek anyagát nem a nép keze munkája szolgáltatja, sőt magát a ruhát sem a nép, hanem a belőle kiemelkedő kismesterember készíti a nép ízlése szerint, hagyományos formára." A magyar népviseletek egészére nem illik már az első, a szorosabb értelemben vett fogalom-meghatározás, csupán egyes, esetenként ma is előforduló régies darabjaira. A tágabb értelemben adott meghatározást pedig legyen szabad még megtoldanunk azzal, hogy ma már anyagtól és készítőtől függetlenül nevezzük népviseletnek azt a tájilag (vidékenként) sajátos ruházatot, mely közös társadalom-gazdasági és szokásbeli tényezők hatására jött vagy jön létre. 


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Magyar Nemzeti Múzeum-Néprajzi Múzeum, 1955

Kötésmód :     tűzött papírkötés

Oldalszám :    32

Ár:                  1000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés