Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Közjogi alapismeretek

 kozjogi alapismeretek 01

kozjogi alapismeretek 02kozjogi alapismeretek 03kozjogi alapismeretek 04kozjogi alapismeretek 05 

Dr. Egyed István: Közjogi alapismeretek

 

Mikor a m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter úr kultúrprogrammjának keretében az iskolánkívüli népoktatás egységes irányítása céljából ú. n. vezérkönyvek kiadását határozta el, Fejér vármegye közönsége örömmel tett eleget a miniszter úr azon óhajtásának, hogy e vezérkönyvek egyikének kiadási költségeit magára vállalja. Nem tudom, a véletlen játéka-e, vagy a vezérkönyvek kiadását intéző felsőbb körök megtisztelő figyelmének műve volt-e, hogy hazánk alkotmányát és közigazgatási jogát tárgyazó műnek kiadása éppen nekünk, annak a vármegyének jutott feladatul, amelyiknek földjén ezeréves alkotmányunk alapköveit az Árpád-házi királyok és a rendi országgyűlések lerakták s ahol a magyar magna chartát: az arany bullát kihirdették. Az ezeréves magyar alkotmány mindig nemzeti büszkeségünk és féltett kincsünk volt s mégis - sajnos - falusi népünk alig ismeri annak szerkezetét és fenséges eszmei tartalmát, éppúgy, mint ahogy nem ismeri közigazgatásunk szervezetét és közigazgatási jogszabályainkat sem, különösen a hatásköri illetékességet és az eléggé bonyolult jogorvoslati szabályok rendelkezéseit, melyekre pedig a mindennapi élet annyiféle viszonylatában szüksége lenne. De még fontosabb állami érdek az, hogy az anarchikus világeszmék mai fenyegető áradatával szemben megismertesssük, megbecsültessük és megszerettessük népünkkel a mi ezer éven át kiforrott és a további természetes, nyugodt fejlődésre annyira alkalmas, ideálisan szép alkotmányunkat s felébresszük benne az ehhez való hűséget s a neki tetszetős, de veszedelmes túlzó eszmékkel szemben a magyar lélekkel úgy is rokon, egészséges konzervativizmust. 


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Fejér Vármegye Közönsége

Kötésmód :     vászonkötés

Oldalszám :    239

Ár:                  3600 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés