Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A 150 éves Eötvös József Gimnázium története

150 eves eotvos gimnazium tortenete 01

150 eves eotvos gimnazium tortenete 02 

Hegedűs Katalin: A 150 éves Eötvös József Gimnázium története
Az iskolaépület története 

 

A több mint 300 oldalas könyv - 1692-tól napjainkig - szigorú időrendben dolgozza fel a telek és az épület történetét. A megszokott építészeti könyvektől eltérően azonban az épület megismerésénél lényegesen többet ad, mert olyan időutazásokra hívja az olvasót, melyeken az épület történetét a benne folyó munkával együtt, funkcionálisan ismerheti meg. Ezért választottam azt a formát, hogy 1858 és 2005 között különböző időpontokban „hívom sétára" az olvasót, hogy együtt járjuk be az épületet. A tíz séta időpontját úgy választottam meg, hogy az iskolai munka szervezésében bekövetkező jelentősebb változások mellett alkalmat adjanak az épületben működő olyan egyéb intézmények bemutatására is, mint a Tápszervizsgáló Intézet, az elemi iskolák, a Fővárosi Könyvtár, a Franklin Társulat vagy a Dalosszövetség. A sétákhoz jól használható „térképet" jelentenek az emeletekről készült, áttekinthető, színes alaprajzok. Ezek elkészítését leginkább egy puzzle kirakásához hasonlítanám. A hiányzó elemek megtalálásához, a meglévők azonosításához sokféle úton jutottam el. Volt, hogy egy régi fénykép mennyezeti boltíve vagy ablakosztása segített, de például a „fegyelem sikeresebb kezelése érdekében" kialakított zárka helyét Ney Ferencnek egy tanácsi leiratra küldött válaszlevele, az elemi iskolák tornatermének helyét egy 1901-ben készült földrajzi atlaszban talált ábra alapján sikerült azonosítanom. Az alaprajzokon kívül fényképek és eddig még nem publikált kéziratmásolatok teszik élményszerűbbé a sétákat. Az egymást követő séták közötti történésekről a megfelelő évszám feltüntetésével adok rövid ismertetést. Az épület történetének ilyen feldolgozása több mint másfél évig tartó, rendkívül aprólékos munkát igényelt. A forrásanyag legnagyobb részét az iskola levéltárában fellelhető évkönyvek, „Eötvös diák" újságok és eredeti dokumentumok végigolvasása mellett a Szabó Ervin Könyvtár Budapest-gyűjteményében, a Fővárosi Tervtárban és a Budapesti Városvédő Egyesület archívumában találtam meg.


Nyelv :            Magyar

Megjelenés:    Reáltanoda Alapítvány, 2006

Kötésmód :     kartonkötés

Oldalszám :    309

Ár:                  1200 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés