Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Fejezetek Püspökhatvan múltjából

fejezetek puspokhatvan multjabol

Lami István: Fejezetek Püspökhatvan múltjából 

 

Az írásos adatok alapján immár közel nyolc évszázad óta lakott település Püspökhatvan, ennyi idő óta nyújt megélhetést az itt lakók számára a községet körülvevő szántóföld és erdő. Az itt élő emberek minden valószínűség szerint szerethették falujukat, az azt körülvevő hegyeket, dombokat, hiszen a török hódoltság egy kis idejétől eltekintve végig lakott település volt a miénk, amit a Galga-völgye településeinek lakói közül kevesen mondhatnak el magukról.
De vajon mit tudunk a falu múltjáról? Tudjuk-e kik lakták évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt? Ismerjük-e a település történetét?
Mindezek felkutatására, leírására vállalkozott e könyv szerzője: Lami István.
Több éves, fáradságos munkája feltárja előttünk az elmúlt évszázadok helyi történéseit, őseink életét, gyökereinket, melyek ma is biztos támaszt jelentenek számunkra. Óriási feladat volt feltárni, összegyűjteni, könyv formájában megjelentetni a sok esetben ellentmondásos, történésük idején is sokféleképpen értékelt eseményeket.
Ezek megismerése a múlt történéseinek elemzése fényesen bizonyítja - melyre méltán lehetünk büszkék, - hogy az itt lakó emberek szorgalmas, kitartó munkájának köszönhetően a Felső Galga-völgyének Püspökhatvan község mindig is meghatározó települése volt.
Őseink példája, lakóhelyünk szeretete hitet, erőt kell öntsön belénk és bizonyítja, hogy szükség van az alkotó, teremtő lokálpatriotizmusra. Ennek adta meghatóan kedves tanújelét az a 78 püspökhatvani férfi, aki 1668-ban az akkori törvények szankcióit is magára vállalva csépekkel, villákkal és más paraszti eszközöket használva, verekedve megvédte szeretett falujának határát a galgagyörki földesúrral szemben. Vissza
Tartalom


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Püspökhatvan Község Önkormányzata, 1997

Kötésmód :     kartonkötés

Oldalszám :    222

Ár:                  3000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés