Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A pásztói plébánia története

pasztoi plebania tortenete

Varga Lajos: A pásztói plébánia története

 

Pásztó 1993-ig az Egri Főegyházmegyéhez tartozott. Ekkor II. János Pál pápa Hungarorum gens apostoli rendelkezése következtében – mivel Nógrád megye területén van – a Váci Egyházmegyéhez került. A plébánia történetével érintőlegesen korábban már többen foglalkoztak. Az eddigi irodalom azonban vagy a város vagy a helyi ciszterci apátság történetét dolgozta fel, és mintegy mellékesen tárgyalta a plébánia történetét. Meg kell említeni Békefi Remig, Badál Ede Álmos és Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetesek, Soós Imre érseki levéltáros, Vass József, iskolaigazgató, Matuszka Mihály plébános és Hausel Sándor levéltáros munkáit valamint Valter Ilona régészeti feltárásait.

 

A kiadott szakirodalmon és a plébániai levéltár anyagán kívül az Egri Főegyházmegyei Levéltár, a Nógrád Megyei Levéltár, a Heves Megyei Levéltár, a Magyar Országos Levéltár, az Új Magyar Központi Levéltár valamint a zirci apátság és a környező plébániák levéltáraiban fellelhető dokumentumokat is feldolgozta a szerző. Ez az összegyűjtött forrásanyag – a segédpüspök saját bevallása szerint – a mostani munkánál terjedelmesebb könyv megírását is lehetővé teszi, ezért később talán a jelenleginél bővebb kiadás is elkészíthető lesz, noha a mű terjedelme így is 224 oldalt tesz ki.

 

Pásztó idén ünnepelte várossá nyilvánításának hatszázadik évfordulóját. Varga Lajos ezzel a munkával kívánt hozzájárulni e jubileum méltó megünnepléséhez. A könyv a JEL Könyvkiadó gondozásában jelent meg, megjelenését Pásztó Város Önkormányzata és a Nógrád Megyei Közgyűlés támogatta.


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   2007

Kötésmód :     papírkötés

Oldalszám :    224

Ár:                  1500 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés