Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A BHZ-tól az ÁHZ-ig

bhz ahz

Gábor István: A BHZ-tól az ÁHZ-ig

 

Budapesten, 1930 májusában három Zeneakadémiát végzett művész elhatározta, hogy zenekart alakít. Az új együttes 21 próba után 1930. december 5-én mutatkozott be a Zeneművészeti Főiskola nagytermében. Budapesti Hangversenyzenekar néven működött, ebből alakult ki előbb a Székesfővárosi, majd Fővárosi, később az Állami Hangversenyzenekar, hazánk első számú szimfonikus együttese. Félévszázados fennállása alatt világhírű előadóművészek, karmesterek léptek fel a zenekarral, vendégük volt többek között Ernest Ansermet, Sir John Barbirolli, Leonard Bernstein, Benjamin Britten, Fritz Busch, Pablo Casals, Jeanne-Marie Darré, Bronislaw Huberman, Otto Klemperer, Zubin Mehta, Yehudi Menuhin, David Ojsztrah, Szvjatoszlav Richter, Emil Sauer, Leopold Stokowsky, Igor Stravinsky s a számtalan magyar művész között Bartók Béla, Basilides Mária, Doráti Antal, Fischer Annie, Rácz Aladár, Starker János, Széll György. A sok emlékezetes koncertről és műsorszámról zenekritikusok számolnak be a Pesti Napló, a Szabad Nép, a Népszava, a Muzsika hasábjain, s a bírált vagy méltatott előadások, a számba vett hangversenyek adatai mögött kibontakozik a gazdasági válság, a háború, az egyoldalú kultúrpolitikai intézkedések, az indexre került remekművek, a bemutatók, sikerek és bukások történetének sajátos krónikája. Ma már világszerte elismerik és becsülik az Állami Hangversenyzenekart. Eredményeiket saját kitartásuknak és nem kis mértékben vezető karnagyuknak, Ferencsik Jánosnak köszönhetik, no meg a hangversenylátogató közönségnek, melyet - nagyon reméljük - e könyv elolvasása után még szorosabb kapcsolat fűz majd a zenekarhoz.


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Zeneműkiadó Vállalat, 1984

Kötésmód :     vászonkötés, papírborító

Oldalszám :    269

Ár:                  1000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés