Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Ligeti Miklós

ligeti miklos 01

ligeti miklos 02ligeti miklos 03ligeti miklos 04ligeti miklos 05ligeti miklos 08ligeti miklos 06ligeti miklos 07ligeti miklos 09ligeti miklos 10ligeti miklos 11ligeti miklos 12ligeti miklos 13 

Prohászka László: Ligeti Miklós

 

Ligeti Miklós kora meghatározó, elismert szobrásza volt, akiről sajnálatosan kevés szó esett az elmúlt évtizedek során. Születésének és halálának évfordulói emlékkiállítások, megemlékezések nélkül múltak el. Néhány alkotása bár rendszeresen feltűnt egy-egy kiadványban, de mindeddig nem jelent meg róla önálló monográfia. Prohászka László könyvében először tárul fel a gazdag életmű története, melyet jelentős kép- és jegyzetanyag kísér.
Ligeti nem csak jó szobrász volt, aki szorgalma mellett hatalmas munkabírással is rendelkezett. Szerencséjére termékeny fiatalkora a történelem olyan szakaszára esett, melyben művészi karriere könnyen elindulhatott.
A kiegyezés utáni konszolidáció, a millenniumi ünnepségek eseményei, a "boldog békeidők" olyan anyagi és szellemi pezsgést tettek lehetővé, amely addig nem látott fejlődést indított el. A technikai forradalom hatására világszínvonalú ipar bontogatta szárnyait. Vidéken Széchenyi nyomdokain egyre több mintagazdaság virágzott.
A városokban megjelent a gazdagodó polgárság, mely származását tekintve jórészt idegen volt, de mert jól érezte magát itt, sokat tett magyarrá válása és új hazája érdekében. Az arisztokrácia évszázados hagyományaiban gyökeredző kultúrájával és a polgárság a gazdagsága révén megszerzett műveltséggel olyan igényes mecénás réteget termelt ki, mely megélhetést nyújtott a századforduló művészeinek.  

 

Tartalom

 

Előszó 5
Pályakezdés 9
Portrék, kisplasztikák 18
Anonymus 32
A beérkezett művész 38
Az első világháború időszaka 60
Kerámiák, sírszobrok, emlékművek 72
Hattyúdal 98
Kalandos sorsú szobrok 109
Jegyzetek 115
Képjegyzék 133
Summary 138
List of Photos 140


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Kapoli Múzeum & Galéria, 2001

Kötésmód :     kartonkötés, papírborító

Oldalszám :    148

Ár:                  3600 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés