Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A garamszentbenedeki úrkoporsó

garamszentbenedeki urkoporso

Prokopp Mária: A garamszentbenedeki úrkoporsó - Az Esztergomi Keresztény Múzeumban

 

Részlet a könyvből: "A garamszentbenedeki bencés apátság 15. száazdból származó úrkoporsója középkori művészetünk féltve őrzött kincse. Díszítő faragásaival és szobraival merészen magasba törő, késő gótikus kápolnát idéz szemünk elé. A korabeli faszorbrászat e pompás remekműve két részből áll. Alsó része a kerekeken mozgatható sírláda, amelyet élénken színezett domborművek díszítenek. E domborműveket négyzetes keretekben helyezték el, ezeket piros, kék aranyszínű sávok övezik. A sírládát hasonló színezésű, gazdagon profilozott, merészen előreguró párkányzat zárja le. E felett karcsú oszlopkötegeken nyugvó nyitott architektúra emelkedik, amit fiálékkal és keresztrózsákkal díszített, meredek vonalú, ugyancsak aranyozott, mustrás sátortető koronáz. Az oszlopkötegek külső oszlopait a térben kissé előreugró, dinamikusan ívelő, mérművekkel díszített szamárhátívek kapcsolják össze. A karcsú formák könnyed játkosságát az ívek csúcsából kinövő, egymást ívben metsző fiálék fokozzák. Az úrkoporsó 1872-ig eredeti helyén, a garamszentbenedeki gótikus templomban töltötte be rendeltetését. Az évszázadok folyamán azonban igen megrongálódött, és a 19. század utolsó nagyedében már használaton kívül volt. Simor János esztergomi érsek - akinek egyházmegyéjéhez tartozott Garamszentbenedek - építésze, Lippert József tanácsára az úrkoporsót 1872-ben Bécsbe vitette. A reneszánsz kori elődeit követő érsek ugyanis különös gondot fordított a régebbi korok építkező- és iparművészeti emlékeinek gyűjtésére és a műemlékek, műtárgyak restaurálására. Így az úrkoporsót a bécsi Johann Hutterer szobrász műhelyében restauráltatta. Itt a kor műemlék-helyreállítási elveinek megfelelően kiegészítették a megrongálódott és hiányzó részeket, bedeszkázták a gótikus architektúra oldalait, és átfestették, újra aranyozták az egész úrkoporsót. A megújított műremek ezután az esztergomi székesegyházba került, és ott 1945-ig eredei liturgikus rendeltetését költötte be. A második világháború okozta sérüléseit 1954-ben Németh Kálmán faszobrász állította helyre, és ettől kezdve mint műtárgyat az esztergomi Keresztény Múzeumban állították ki. Végül 1974-1979 között, a legjelesebb hazai festő- és szobrászrestaurátorok - Varga Dezső, a Képzőművészeti Főiskola tanárának vezetésével - a korszerű tudományos elvek alapján harmadszor fogtak hozzá megújításához. Eltávolították róla a 19. századi festést és kiegészítéseket, csupán az úrkoporsó homlokzatán lévő két, Hutterer által újonnan faragott apostolszobrot hagyták meg és azt, ami az eredeti színezésből, aranyozásból átvészelte a századok viszontagságait. Bár aranyozása és színei kissé fakóbbak, s a figurális ábrázolások csonkábbak, a 15. század, a késő gótika költői világát így hívebben sugározza. Ezért érdeklődéssel és fokozott figyelemmel fordulunk az esztergomi Keresztény Múzeumban 1979 húsvétja óta újra kiállított úrkoporsó felé."


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   KHelikon Kiadó - Corvina Kiadó, 1982

Kötésmód :     kartonkötés, papírborító

Oldalszám :    30

Ár:                  1000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés