Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A magyar szecesszió bútorművészete

magyar szecesszio butormuveszete 01

magyar szecesszio butormuveszete 02magyar szecesszio butormuveszete 03magyar szecesszio butormuveszete 04magyar szecesszio butormuveszete 05magyar szecesszio butormuveszete 06 

Somogyi Zsolt: A magyar szecesszió bútorművészete

 

A XIX. század végén kibontakozó és a XX. század első évtizedében virágzó szecesszió az iparművészetben teljesedett ki. A nemzetközi stílusirányzatok hatására és a hazai stíluskeresés eredményeként átformálódott a magyar bútorművészet is. A nemzeti stílus megteremtését célzó törekvések létrehozták a szecesszió magyaros változatát, egyes tervezők külföldi példákat követtek, a néprajzi kutatások a népi bútorformákat és díszítőelemeket emelték be a polgári otthonok falai közé.
A tervezők köré csoportosított tárgyak a hazai bútorművészet eredményein keresztül mutatják be a magyar szecesszió sokszínűségét. A kötet ismert életművek - Lechner Ödön, Horti Pál, Toroczkai Wigand Ede, Lajta Béla, Kozma Lajos - darabjai mellett olyan, szinte elfelejtett művészek alkotásait is bemutatja, mint Pálinkás Béla, Wessely Vilmos vagy Menyhért Miklós.
A kötet a bútorok mellett tervek, rajzok, archív felvételek segítségével igyekszik minél teljesebb képet adni egy-egy alkotói pályáról és a korszak bútorművészetéről.

 

Tartalom


Előszó 7
Bevezető (Juliet Kinchin) 8
Az Egyéniség kora 9
A magyar szecessziós bútorművészet fő irányai
A lechneri „magyar formanyelv" 19
Nemzetközi áramlatok vonzásában 48
Néprajzi kutatások hatása 82
A késő szecesszió mesterei 115
Bútorok - mesterek nélkül 155
Életrajzok 165
Irodalom 181
Névmutató 186
Preface by Juliet Kinchin 188
The Age of Individuality -
Hungarian Art Nouveau Furniture Makers 189
List of Plates 193


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Corvina Kiadó-Iparművészeti Múzeum, 2009

Kötésmód :     papírkötés

Oldalszám :    200

Ár:                  3600 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés