Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Sugár Kata

Sugar_Kata

Parti Szilvia: Sugár Kata

A magyar fotográfia történetéből 46.

Sugár Kata – született Kalmár Katalin Ágnes (1910–1943) – neve, ám valójában még most is keveset tudunk róla. Csupán néhány életrajzi adat, egy-egy visszaemlékezés és megmaradt képei szolgálnak támpontul életének és művészetének feltárásához, megismeréséhez és megértéséhez.

Fotográfusi pályája hét-nyolc év után tragikusan félbeszakadt; s rövid működése alatt – azon túl, hogy néhány fényképe megjelent a korabeli kiadványokban(1) – nem nyílt lehetősége a nyilvános bemutatkozásra. Így talán nem is csodálkozhatunk azon, hogy kortársai is alig ismerték őt. A töredékesen ránk maradt hagyatékból összeállított első kiállítását csak 17 évvel a halála után rendezték meg.

Neve szorosan összekapcsolódik a szociofotó mozgalmával, ami egyszerre jelzi tematikai irányultságát és alkotói attitűdjét is.(2) Fotográfusi pályája az 1930-as évek második felére és a 40-es évek elejére tehető. Közismert, hogy ezek az évek nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon súlyos, az élet minden területén jelentkező válságot hordoztak magukban, aminek szinte törvényszerű vonzataként nőtt a szociális kérdések iránti figyelem, főként az értelmiség körében. Sugár Kata, annak ellenére, hogy ő maga kedvező anyagi körülmények között nőtt fel, már fiatalon érdeklődéssel fordult a társadalmi problémák felé. Szociális érzékenysége nagyban befolyásolta későbbi kapcsolatait és fotóművészetét is.

Nyelv :           Magyar 

Megjelenés :  Magyar Fotográfiai Múzeum, 2007 

Kötésmód :    papírkötés 

Oldalszám :   170 

Ár:                 2500 HUF

 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés