Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Antikvár könyvek Antikvár kultúrtörténeti könyvek Ráday Gedeon könyv- és műgyűjteménye a XVIII. században

Ráday Gedeon könyv- és műgyűjteménye a XVIII. században

raday gedeon konyv es mugyujtemenye 01

raday gedeon konyv es mugyujtemenye 02raday gedeon konyv es mugyujtemenye 03 

Koós Judith: Ráday Gedeon könyv- és műgyűjteménye a XVIII. században

 

A család eredetéről forrásul szolgálnak Kazinczy Ferenc (1759-1831) a költő, író, a XVIII. századi magyar nyelvújítás alakjának visszaemlékezései, aki a család hű és igaz barátja volt. Nemcsak a nála mintegy negyven évvel idősebb Ráday Gedeonnak, hanem fiának és unokájának is. Kazinczy Ferenc több munkájában, így pl. "A Rádayak"-ban, valamint visszaemlékezéseiben, a "Pályám emlékezeté"-ben ír a családról, annak köznemesi eredetéről, a péceli Ráday-kastélyról, berendezéséről, művészi freskóiról, valamint a híres bibliotékáról, amely a kastély egyik látványossága volt. Arról a "kisded kabinet"-ről - ahogy ő nevezte -, ahol Ráday Gedeon naphosszat tartózkodott könyvei és fóliánsai fölé hajolva, és ahol többször felkereste őt.
Tőle is tudjuk, hogy Ráday Pál unokája, I. Ráday Gedeon fia, II. Ráday Gedeon (1745-1801) kérte a bárói rangot, aki nem követte a nagyapa Ráday Pál kuruc szabadságharcos felfogását, sem apjának, Ráday Gedeonnal irodalmi, művészeti érzékét és talentumát, de még érdeklődését sem. Mint hű udvari ember, aulikus, folyamodott a bárói címhez, és ezt I. József császár alatt kapta meg 1782. március 8-án a maga és apja, Ráday Gedeon számára. 


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Petőfi Múzeum, 1994

Kötésmód :     papírkötés

Oldalszám :    180

Ár:                  2000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés