Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Antikvár könyvek Antikvár kultúrtörténeti könyvek Magyar családélet és háztartás I. - A XVI. és XVII. században

Magyar családélet és háztartás I. - A XVI. és XVII. században

magyar csaladelet es haztartas 01

magyar csaladelet es haztartas 02magyar csaladelet es haztartas 03magyar csaladelet es haztartas 04 

Radvánszky Béla, László Emőke: Magyar családélet és háztartás I. - A XVI. és XVII. században

 

Ősapáink, ősanyáink életmódja, viselete, benső családi élete, valamint nemzeti szokásaink vizsgálata az utóbbi időkig nemigen volt kimerítőbb kutatás tárgya, pedig már régen felismerték ennek szükségét. Hatvankét évvel ezelőtt Kovacsózy Árpádia című zsebkönyvében egy névtelen író, midőn Thurzó Imre lakadalmi rendjét kiadta, ezt írta: "Ha visszatekintünk előkorunkra, fájdalommal kell megvallanunk, hogy szokásairól vagy semmit, vagy igen keveset tudunk, s ezen szempontból tekintvén Thurzó Imre, a nevezetes nádor fiának lakadalmát - senki rosszallni nem fogja, hogy itt közrebocsátjuk. De több figyelmet is ébreszthet ezen közlés a szemes vizsgálóban s a történetírót (több) kérdés megfejtésére is serkentheti."
Az érdekes kis közlemény figyelmet bizonyára ébresztett, de a történetírókat valami nagyon nem serkentette, igen sok volt mégmás irányban teendő.
Évtizedek évtizedek után múltak, de ezen a téren egyes adatoknak elszórtan való közlését kivéve, nem sok történt. A hozzánk közelebb eső korban örvendetes változás állott be, nagybecsű dolgozatok jelentek meg egyes udvartartásokról. Ilyenek pl. a Nyáry Albert, Fraknói Vilmos és Thallóczy Lajos által írott értekezések Hippolit érsek, II. Lajos király, I. Apafi Mihály udvartartásairól, valamint CsánkiDezső I. Mátyás udvara és Demkó Kálmán Polgári Családélet [és háztartás] Lőcsén című munkája.

 

Tartalom

 

Radvánszky Béla: Magyar családélet és háztartás a XVI. és XVII. században 3
Rövidítések feloldása 204
Jegyzetek 205
Tartalommutató 287
H. Kolba Judit-László Emőke-Vadászi Erzsébet: Radvánszky Béla és műve a kutatások mai tükrében 251
Vadászi Erzsébet: Lakás, bútorzat 296
László Emőke: Textilmunkák 309
H. Kolba Judit: Ötvösség és ötvösmunkák 320
Képek, képjegyzék 337


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Helikon Kiadó, 1986

Kötésmód :     vászonkötés, papírborító

Oldalszám :    352+képtáblák

Ár:                  4000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés