Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Illik tudnom, mert magyar vagyok

illik tudnom mert magyar vagyok

Mátyás Szabolcs: Illik tudnom, mert magyar vagyok - Felülmúlhatatlan háziszer a magyarságtudat és a lelki egészség ápolására. Ne csak a cipőjét ápolja!

 

Gyakran használjuk a hungarikum/hungaricum szót, és meg vagyunk győződve arról, hogy ha a világ bármely szegletében megemlítjük a tokaji aszút vagy a gyulai kolbászt, akkor mindenki képzeletében egyből felsejlik a Kárpát-medence és a vendégszerető magyarok. Sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, aki ezt gondolja, mivel ez csak illúzió. Négy földrész kéttucatnyi országának bebarangolása után szomorún kellett tapasztalnom, hogy sok embernek egyszerűen fogalma sincs arról, hol is van hazánk. Megdöbbenve kell azonban szembesülnöm azzal is nap mint nap, hogy sajnos még honfitársaink közül is sokan nincsenek tisztában értékeinkkel. De akkor, hogy várhatjuk el egy külfölditől, hogy ismerjék az országot, a kultúráját és az ún. hungarikumokat, ha még mi magunk sem ismerjük azokat. Ebben próbál ez a néhány oldal segíteni, hogy először mi magyarok ismerjük meg sajátosságainkat és értékeinket, hogy azután majd büszkén mesélhessünk róla külföldi ismerőseinknek. A könyv szerkezete adta korlátok miatt természetesen nagyon sok dolog csak említés szintjén kerülhetett a könyvbe, s bizonyára több olyan dolog is van, mely elkerülte a figyelmemet. Hiányosságai ellenére is úgy érzem, hogy könyvem az eddigi kiadványok közül a legösszefoglalóbban mutatja be a hungarikumokat, melyeket már több mint egy évtizede tudatosan gyűjtök, hogy azok egyszer könyv alakjában megjelenhessenek.

 

Tartalom

 

Előszó 5
Élelmiszerek, neves cukrászaink és szakácsaink 7
Magyar állatfajták 43
Tárgyak, melyeknek létrehozásában akkora volt a magyar tudósok szerepe,
hogy nyugodt szívvel hungarikumként kezelhetjük őket 59
A magyarok és a sport 65
Magyar eredetű és vonatkozású szavak, illetve kifejezések a világ nyelveiben 77
Vázlatos magyarságkép a világ néhány országában 89
Magyar hangszerek, zene és tánc 99
Egyéb hungarikumok 103
Híres honfitársaink névjegyzéke 119
Utószó 139
Függelék 141
Felhasznált irodalom 149
Tartalomjegyzék 157


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Mátyás Szabolcs és Társa, 2006

Kötésmód :     kartonkötés

Oldalszám :    167

Ár:                  1000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél










Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés