Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A pénz I-III., Novellák

penz zola

Emile Zola: A pénz I-III., Novellák

 

Zola „A pénz"-ben szembeállítja a milliárdos Gundermann-t, a pénzzel kereskedő gyomorbajos öreget, akinek az élet már nem adhat egyebet a gyomortisztitó vichy-i viznél, meg egy pohár tejnél, de a ki mégis folyton dolgozik, hogy annál hatalmasabb vagyont hagyhasson gyermekeire és unokáira, a Tőzsde urát, akit azonban már sohase látnak a tőzsdén, - és Saccard-t, aki nem kereskedik a pénzzel, hanem vadássza ezt, a született üzérkedőt, akit a benne lobogó játékos szenvedély hajt a vállalkozásra, akinek Mekkája és minden gondolata a Tőzsde. Saccard-t már ismerjük a La Curée-ből; tudjuk róla, hogy kész minden elvetemültségre. De azért Saccard mégsem közönséges gazember; nem lehet azt mondani róla, hogy csupa lelketlenség. Ha előre tudná, micsoda nyomorúságba fogja dönteni a terveiben bizó legszegényebbeket, nem jutna eszébe, ezeket magával rántani. Saccard fantaszta, aki mindenekelőtt magát téveszti meg és csak azután a többieket; álomképek kergetője, aki minél vakmerőbben játszik, annál bizonyosabbnak tartja a sikert. Olyan, mint a gyermek; nem láthat vagy hallhat valamit anélkül, hogy ez azonnal tervvé ne alakulna át a képzeletében. Gyermekes lelkű emberek hosszadalmas fecsegéseiben is mindig talál valamit, ami ötleteket juttat eszébe; elméje ugy munkálkodik folyton, mint a költőé, az iróé; és az összeomlás nem sújtja le, mert már uj tervek rajzanak az agyában. „Csirkefogó, de nagy stilusu csirkefogó" - mondja róla cinikus fia. Még jobban fejezi ki ugyanezt egyik elmés kritikusa, amikor igy jellemzi: „Aljasságában van valami az álomlátó öntudatlanságából, a költő tehetségéből, a hóditó szenvedélyéből és az apostol hitéből."


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Christensen és Társa-Gutenberg Könyvkiadó Vállalat

Kötésmód :     kiadói vászonkötés, plakettel

Oldalszám :    701

Ár:                  2000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés