Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A hetvenkedő katona

hetvenkedo katona

Titus Maccius Plautus: A hetvenkedő katona

 

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Engedjék meg, hogy most, mikor Plautus képviseletében és megbízásából Önök elé lépek, megbízóm nevében közöljem: az, hogy a hetvenkedő katona, az ő Miles Gloriosus-a, csaknem kétezerkétszáz év után ma is színpadra lép, számára nem szerez meglepetést. Plautus jól tudja, hogy ő maga az élő folyamatosság. És hogy ezt ne csak ő maga érezze így, kéri Önöket, hogy a Miles Gloriuosushoz vezető legrövidebb út megtalálása céljából elsősorban ne színházi, hanem operai emlékeikhez forduljanak. Met az a dagadó életörömmel telített buffo, aki ma a Hetvenkedő Katona személyében itt megjelenik, pillanatra sem távozott az európai színpadról és a szomszédban, az Operában szinte naponta játszik, csak hol Rászedett Kádinak, hol Ozminnak, hol Falstaffnak hívják. Sz az opera buffához utasít bennünket Plautus nyelve is. Az a decora pernicitas, az az ékes fürgeség, gyorsaság, élénkség, melyet szerzőjétől a komédia és az opera buffa egyaránt követel, Plautusnál az operaszerzők műveihez hasonlóan, a zeneiségben mutatkozik meg. A plautusi nyelv és verselés zeneisége (mely az életet utánozza, aláfesti, pereg, mikor a szereplők cívódnak, sóhajt, mikor vágyakoznak) teszi, a hasonló, sőt azonos témákon, figurákon kívül, a plautusi komédiát - mely az ókorban még sokkal inkább tele volt tűzdelve zenei betétekkel, mint ahogyan ma hallani fogják - a szintén itáliai talajból sarjadt opera buffa rokonává és ősévé. 


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Marfa-Mediterrán Kiadó, 1999

Kötésmód :     papírkötés

Oldalszám :    184

Ár:                  700 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés