Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Komárom 1848-49-ben

komarom 1848 49 ben 01

komarom 1848 49 ben 02 

Szinnyei József: Komárom 1848-49-ben

 

A könyv, melyet a Tisztelt Olvasó a kezében tart, mind tartalmát, mind pedig hitelességét és magával ragadó erejét tekintve kiemelkedő helyet foglal el a forradalom és a szabadságharc korszakával foglalkozó történeti irodalomban. Témája az 1848-49-ben Komáromban és környékén történtek összefoglalása - egyrészt a szemtanú és a résztvevő saját élményeit és tapasztalatai, másfelől a tudós történetbúvár kutatási eredményei alapján. A kettő egy és ugyanazon személy: idősebb Szinnyei József. Szinnyei József 1830. március 18-án Komáromban született, Ferber Alajos kocsmáros, későid) városi híd- és piaci vámbérlő, valamint Hikker Juliánna gyermekeként. (Nevét 1848-ban magyarosította Szinnyeire.) Tanulmányait szülővárosában, a nyitrai piarista gimnáziumban, valamint Pesten, illetve a győri jogakadémián (1846-1848) végezte. A forradalom és szabadságharc céljaiért lelkesedő jurátus 1848. október 21-én állt be a Komáromban alakuló 37. honvédzászlóaljhoz, és a komáromi várőrség kötelékében küzdötte végig a szabadságharcot. Előbb írnok, illetve szolgálatvezető őrmester volt, 1849. júniusában hadnagy lett, végül augusztus 29-én főhadnaggyá nevezték ki a 203. zászlóaljhoz. Mindezenközben - mint későbbi önéletrajzában írja - átélt „négyheti bombázást és 13 csatát" - és szorgalmasan vezette naplóját. 1848. október 16-tól 1849. október 6-ig terjedő naplójában naponta feljegyezte a vele- és a közvetlen környezetében történteket, valamint a fontosnak tartott híreket.


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Aigner Lajos, 1887

Kötésmód :     amatőr félvászon kötés

Oldalszám :    518

Ár:                  A tétel elkelt!   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés