Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

A magyar államiság fejlődése, küzdelmei I.

magyar allamisag fejlodese kuzdelmei 01

magyar allamisag fejlodese kuzdelmei 02 

Beöthy Ákos: A magyar államiság fejlődése, küzdelmei

 

Beöthy Ákos munkája első kötetének előszavában azt mondja, hogy: »csakis azon korszak eseményeit akartam feldolgozni, mely 1825-tel kezdődik, ennek akartam egy bevezetést írni, mely a korábbi történeti folyamat főbb mozzanatait futólag említette volna. Ezen keret, írás közben annyira tágult, hogy azon korszak megírásához, mely miatt tollat fogtam, tulajdonképpen el sem jutottam.« Beöthy Ákosnak az volt a czélja, - ezt tőle magától tudom, - hogy a magyar államiság fejlődésének és küzdelmeinek történetét az 1867-ben létrejött kiegyezésig, illetve az ezt követő koronázásig írja meg.
E feladat megoldása végett óriási munkát fordított az anyag összehozására és évekig tartó széleskörű tanulmányt végezett. Hajthatatlan logikával s az igazi történész igazságszeretetével kutatott az igazság érdekében és ítélkezett az események és azok felett, kik az eseményekre befolyást gyakoroltak. Munkája első és második részét maga rendezhette sajtó alá. Ekkor azonban már betegeskedni kezdett és már a harmadik részt, - melyben az eseményeket a világosi fegyverletételig akarta előadni, - sem fejezhette be; kiragadta munkás kezéből a halál a tollat, és hagyatékában ennek csak befejezetlen töredékei maradtak.
Iparkodtam ezen töredékeket úgy összeállítani, hogy azok egy egészet - habár befejezetlent - képezzenek. Elhunyt barátom emléke iránti szeretettel és tisztelettel tettem ezt és csak itt-ott pótoltam vagy törültem néhány sort azért, hogy a jegyzetek egymással összefüggésbe jöjjenek; de tartózkodtam attól, hogy neve alatt a munkába saját gondolataimat csempészszem be.

 

Tartalom


Előszó V
Bevezetés VII
Osztrák viszonyok 1
Osztrák hadsereg 81
Német viszonyok 131
Magyar viszonyok. I. rész 211
Magyar viszonyok. II. rész. Görgey Arthur 397


Nyelv :            Magyar

Megjelenés :   Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T., 1906

Kötésmód :     viseltes amtőr félvászon kötés

Oldalszám :    493

Ár:                  10 000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés