Felhívjuk a figyelmet, hogy az oldalon szereplő tételek tájékoztató jellegűek. Előfordulhat, hogy az adott tétel jelenleg nincs készleten.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjen felvenni munkatársunkkal a kapcsolatot telefonon vagy e-mailen keresztül. Megértésüket köszönjük!

Címlap Antikvár könyvek Antikvár bibliofil könyvek Antikvár bibliofil könyvek Magyar történeti életrajzok - Thurzó Imre, Késmárki Thököly Imre, Trencsényi Csák Máté

Magyar történeti életrajzok - Thurzó Imre, Késmárki Thököly Imre, Trencsényi Csák Máté

magyar tortenelmi eletrajzok 4 01 kmagyar tortenelmi eletrajzok 4 02 k 

magyar tortenelmi eletrajzok 4 01magyar tortenelmi eletrajzok 4 02magyar tortenelmi eletrajzok 4 07magyar tortenelmi eletrajzok 4 08magyar tortenelmi eletrajzok 4 09magyar tortenelmi eletrajzok 4 03magyar tortenelmi eletrajzok 4 04magyar tortenelmi eletrajzok 4 05magyar tortenelmi eletrajzok 4 06 

/Magyar történeti életrajzok/

 

Kubinyi Miklós: Bethlenfalvi gróf Thurzó Imre - 1598-1621

 

Bethlenfalvi gróf Thurzó Imre született Bitsén, Trencsénmegyében 1598-ik évi szeptember hő 11-én. Apja bethlenfalvi gróf Thurzó György, Magyarország nádor-ispánja, anyja czoborszentmihályi Czobor Erzsébet, Czobor Mihály nádori helytartó leánya volt. Mint a nagyhirű nádor egyetlen fia, Thurzó Imre bölcsőjétől fogva a leggondosabb szülői ápolásban és kora igényeit messze fölülmúló neveltetésben részesűlt, kezdetben - a főúri házaknál maig is dívó szokásokhoz képest - szülői házánál, Bitsén, majd a wittembergi akadémián, mely ez időtájt a németországi felsőbb tanintézetek között a legkitűnőbb helyet foglalta el. Első nevelői között több kiváló férfiú nevével találkozunk, kik közűl egykorú levelek nyomán Nozitius János és Lányi Illés, bitsei lelkészeket és a Thurzó György által alapitott bitsei iskola igazgatóit, továbbá Hermann és Paludinus János mestereket különösen ki kell emelnünk. A nevezettek közűl az első kettő az evangelika vallásban, az utóbbiak a latin és német nyelvben, valamint a többi tudományokban oktatták. Mindezek felett maga a nádor volt az, ki gondos szemmel őrködött egyetlen fia rangjához illő, keresztény szellemben tartott nevelése felett, mintsem mulasztván el, hogy az nagy neve, fejedelmi vagyona s azon szerephez, melyet egykor betölteni hivatva lesz, minden tekintetben méltó legyen s benne a haza, a kereszténység, főleg pedig a protestans hitfelekezet oszlopot, támaszt nyerjen.

 

Angyal Dávid: Késmárki Thököly Imre 1657-1705

 

 

Pór Antal: Trencsényi Csák Máté 1260-1321

 

A XIV. század, melyet méltán nevezünk az Anjouk korának, a magyar történelem legfényesebb szakasza. Míg a nemzeti egység ereje, a király tekintélye, az ország terjedelme nagyot gyarapodott e korszakban, az alatt a nép jólétben, gazdagságban elégűlten élt, az ipar és kereskedés, a tudomány és művészet felvirágzott.
Érthető, hogy Magyarországot archiregnumnak, Európa főországának kezdék nevezgetni, s a magyar király barátságát mindenünnen keresték.
Pedig ezen, történelmünkben többször visszakerülő, gyors föllendülést közvetlenül igen szomorú idő előzte meg.


Nyelv :            Magyar  

Megjelenés :   Méhner Vilmos, 1888-1889

Kötésmód :     korabeli amatőr félvbőr kötés

Oldalszám :    172+290+170

Ár:                  25 000 HUF   


 

 

Kérdése van? Meg szeretné vásárolni? Kapcsolattartó: Benyovszky István

 

Nem talált valamit?

Nem találta a honlapunkon amit keres? Írjon nekünk!

Weboldalunk a Budapest Antikvárium több, mint 10000 kötetének és számtalan papírrégiségének csupán töredékét mutatja be.

Kérés

Gépeljük be a képen látható karaktereket! 
Ossza meg a Facebookon
Legyen a rajongónk!
Hírlevél


Hol vagyunk?
Hirdetés
Régi és újabb könyvek, képes levelezőlapok, metszetek, térképek, fotók, plakátok, kéziratok, aprónyomtatványok, régi pénzek VÉTELE és ELADÁSA. Vállaljuk könyvtárak, hagyatékok értékbecslését ingyenes kiszállással.
Kategóriák
Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés